20 kwietnia 2024

Гриби – які їх оздоровчі властивості? Ви будете шоковані!

pieczarki - przepisy

Гриби – популярний інгредієнт, який ми часто використовуємо в повсякденній кулінарії. Вони доступні цілий рік і мають чудові смакові якості – і як гарнір, і як частину основної страви. Однак не всі знають, що непоказні гриби містять масу цінних інгредієнтів і вітамінів, які благотворно впливають на наше здоров’я. Щоб сповна насолоджуватися їх властивостями, варто вибирати ті, що ростуть в лісі або з органічного землеробства.

Варто знати, що на ринку є 3 види грибів – білі, коричневі та портобелло. Хоча ми найчастіше використовуємо звичайні білі гриби, найкращими, великими та найароматнішими є останні. Вирощування грибів здійснюється в спеціальних приміщеннях, де створюються відповідні умови для їх зростання. Дикі гриби можна зустріти на луках і в лісах. Дізнайтеся про кілька причин, чому варто включити гриби в свій раціон якомога швидше!

гриби - дієта

Чому варто їсти гриби? 8 причин

  • Вони допомагають схуднути – гриби містять величезну кількість харчових волокон і білків, які забезпечують тривале відчуття ситості, і при цьому не калорійні (100 грам грибів містять всього 22 калорії). Саме тому їх рекомендують людям, які хочуть позбутися зайвої ваги. Крім того, гриби містять багато заліза, що робить їх відмінним замінником м’яса.
  • Вони є цінним джерелом багатьох вітамінів – гриби містять вітаміни C, A, D, E і вітаміни групи B. Вони також містять лектини (протиракові) та антиоксиданти.
  • Вони захищають від раку – протиракові властивості грибів використовуються в природній східній медицині протягом сотень тисяч років. Екстракт білого гриба допомагає уникнути раку грудей і простати, пригнічуючи ріст ракових клітин.
  • Вони зміцнюють імунітет – їх варто вживати у великій кількості в осінньо-зимовий період, коли ми піддаємося різним інфекціям. Вони містять селен, який пригнічує ріст бактерій і вірусів, а також підтримує вироблення антитіл, підтримуючи імунну систему.
  • Вони є природним джерелом вітаміну D – наш організм виробляє цей вітамін природним шляхом під впливом сонця, але ми часто страждаємо від його дефіциту. Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, захищаючи наші кістки від травм – тому так важливо регулярно його отримувати. Замість того, щоб тягнутися до готових добавок, варто шукати природні джерела вітаміну.
  • Вони містять фолієву кислоту – фолієву кислоту рекомендують не тільки вагітним жінкам. Дефіцит фолієвої кислоти може викликати випадання волосся, діарею, запалення, розлади травлення та головні болі. Тому варто збагатити раціон грибами, що містять їх у великій кількості.
  • Вони знижують артеріальний тиск і рівень холестерину – дієта, багата грибами, значно знижує рівень поганого холестерину в крові. Також гриби рекомендують вживати людям, які борються з гіпертонією, оскільки вони містять величезну кількість калію. У грибах ми також знаходимо бета-глюкан, який регулює рівень глюкози в крові.
  • Вони покращують пам’ять і концентрацію – гриби містять велику кількість вітаміну В12, який підтримує роботу мозку. Їх часте вживання допомагає уникнути проблем з пам’яттю і концентрацією.

Як зберігати гриби?

Щоб гриби зберегли всю свою харчову цінність, важливо знати, як їх зберігати. Перш за все, вибирайте свіжі гриби без ознак в’янення чи синців. Зберігайте їх в холодильнику, в пластиковій або скляній тарі, не накриваючи. Перед тим як прибрати гриби в холодильник, не мийте їх – це може прискорити їх зіпсування. Зберігати гриби в холодильнику можна 3-4 дні, не довше. Якщо ви не хочете, щоб гриби стали коричневими, злегка збризніть їх лимонним соком. Цікаво, що вирощувати гриби дуже просто – ми можемо посадити їх у власному саду або навіть вдома. Які страви ми будемо готувати з грибами?

гриби - з чим їсти

Страви з грибами в головній ролі – 6 цікавих рецептів

Що стосується страв з грибами, то тут є багато можливостей – ми можемо використовувати як сирі, свіжі гриби, так і варені, смажені чи на грилі – все залежить від наших уподобань. Пам’ятайте, що якщо ми вибираємо сирі гриби (наприклад, для салату), дуже важливо їх ретельно очистити. Нижче наведено кілька ідей страв з грибів — ви приготуєте їх за кілька хвилин!

  1. Куряча грудка, запечена з грибами та сиром

Інгредієнти: 500 г курячої грудки, 10 великих грибів, тертий сир, ложка кетчупу, ложка майонезу. спеції: прованські трави, петрушка, перець, орегано.

Спосіб приготування: Очистіть м’ясо, промийте його, а потім наріжте тонкими довгими відбивними. Потім викладіть його в каструлю, яку змастіть невеликою кількістю вершкового масла. Змастіть котлети кетчупом і майонезом, потім додайте терті гриби і сир. Випікати близько півгодини при 180 градусах.

2. Макарони з гарбузом і грибами

Інгредієнти: 1 гарбуз меншого розміру, 30 грам грибів, паста тагіателле (200 г), 30% вершки, 2 великі цибулини, свіжий чебрець, перець, сіль.

Приготування: відварити макарони, почистити цибулю і гриби і дрібно нарізати. Потім обсмажте на сковороді, приблизно через 5 хвилин додайте гарбуз, а потім макарони. Смажити близько 15 хвилин, залити вершками, перемішати, прикрасити свіжим чебрецем.

3. Грибний крем-суп з грінками

Інгредієнти: 600 г грибів, 2 картоплини, 3 моркви, 2 петрушки, 3 зубчики часнику, 1 столова ложка песто з базиліком, 200 мл вершків 18%, перець, сіль, орегано, прованські трави.

Приготування: в каструлі з оливковою олією обсмажте нарізані кубиками цибулю, часник і гриби. Обсмажуйте близько 10 хвилин, потім дайте натерту моркву, картоплю і петрушку. Залити гарячим бульйоном і варити близько півгодини. Потім перемішуємо. Суп можна подати з грінками – просто наріжте багет, потім приправте улюбленими спеціями і поставте в духовку на 10 хвилин.

4. Макарони з грибами, лососем і шпинатом у вершковому соусі

Інгредієнти: 100 г лосося, 300 г грибів, будь-які макарони, жменя свіжого шпинату, вершки 30%

Спосіб приготування: гриби обсмажити на сковороді, додати сьомгу і шпинат. Потім додати відварені макарони і вершки, все перемішати. Можна подавати зі свіжим базиліком.

5. Вегетаріанське лікування

Інгредієнти: 2 зубчики часнику, 2 великі цибулини, консервовані помідори, 400 г грибів, 2 великих перцю, 1 кабачок, 1 баклажан, спеції: перець солодкий, паприка копчена, трави прованські, перець, сіль, чилі.

Спосіб приготування: всі інгредієнти дрібно нарізати, а потім обсмажити на сковороді. Додаємо помідори і спеції.

6. Пшоняні оладки з грибами

Інгредієнти: 200 г пшона, 400 г грибів, 0,5 л теплої води, свіжа петрушка, 200 г цибулі, 30 г пшеничних висівок, спеції: сіль, перець, прованські трави, солодкий перець.

Спосіб приготування: пшоно промити в ситечку. Потім готуйте згідно з інструкцією. Гриби і цибулю почистити, подрібнити і обсмажити на столовій ложці олії. Вівсяні пластівці потрібно подрібнити до густої маси. Потім з’єднайте всі інгредієнти і ретельно перемішайте. Сформуйте млинці і обсмажте їх на добре розігрітій сковороді.

гриби - страви

Гриби – цікаві факти

Чого ще ви не знаєте про гриби? o Ось кілька цікавих фактів про ці непомітні гриби:

  • Хоча в наш час гриби вважаються дешевим і непоказним овочем, у 16 ​​столітті вони вважалися майже розкішним продуктом, який панував на столах серед артистів. Тоді їх порівнювали з трюфелями, які є дуже дорогим продуктом.
  • Щорічно в Європі споживається понад 1,5 мільярда тонн грибів, лідерами за експортом грибів є французи та голландці, а на третьому місці вже Польща!
  • Гриби пригнічують розмноження дріжджів Candida, тому їх рекомендують вживати людям, які страждають на захворювання травної системи.
  • За часів Польської Народної Республіки гриби були популярним інгредієнтом для приготування закусок, що імітують страви швидкого харчування. На той час готувалися рулети з цибульно-грибною начинкою.

Katarzyna Kroteniuk

Redaktor naczelna bloga diet4u.org

View all posts by Katarzyna Kroteniuk →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial