20 lutego 2024

Біль в коліні зсередини – причини, симптоми, лікування

ból kolana

Постійний біль у коліні зсередини заважає вам нормально функціонувати? Чи збільшується він при нахилі або ходьбі? Не недооцінюйте його!

Колінний суглоб є найбільшим і в той же час найбільш вразливим до травм в організмі людини. Доглянуті, добре функціонуючі коліна дозволяють вільно рухатися ногами, а також визначають правильне навантаження на таз і поперековий відділ хребта. Тому, коли ми страждаємо від болю в коліні , саме нижня частина хребта – особливо під час ходьби – спочатку бере на себе їхню функцію і, таким чином, стає підданою подальшим, зазвичай дуже болючим травмам. Але не хвилюйтеся – хоча процес відновлення та реабілітації зазвичай досить повільний, ви можете виграти з болем у суглобах. І чим швидше і точніше буде проведена діагностика, тим легше позбутися від цієї мучливої ​​проблеми. Біль у коліні з внутрішньої сторони може мати кілька причин. Найпоширеніші з них представлені нижче.


1. Контрактура м’язів навколо колінного суглоба

тейпування на коліні

Колінний суглоб оточений м’язами стегна та литок, які сприяють розгинанню та згинанню ніг. Цей перший рух включає чотириголовий м’яз, розташовану на передній частині ноги вище коліна (що складається з прямого м’яза, великого проміжного, великого латерального та великого медіального). У другому: задні м’язи стегон (включаючи двоголовий м’яз стегна, півсухожий і напівнаскрізний м’язи), а також кравецький, стрункий та ікроножний м’язи.

Розтягнення м’язів і , як наслідок, їхня контрактура виникає внаслідок перевантаження, наприклад, багатогодинної фізичної активності (наприклад, їзда на велосипеді або ходьба по нерівній місцевості, наприклад, у горах). Виною тому також може бути відсутність належної розминки і надмірно інтенсивні тренування, наприклад, присідання. Контрактура виникає тим легше, чим менш гнучкі сухожилля, які утримують коліно в русі.

Симптоми:

«Тягаючий», інтенсивний біль у внутрішній або задній частині коліна , в основному виникає при згинанні або випрямленні ноги (залежно від групи напружених м’язів).  

Лікування:

Використовуйте протизапальну та знеболюючу мазь або гель, щоб розслабити хворі м’язи . Однак основою для повернення до повної фізичної форми повинні бути щоденні регулярні розтяжки і розслаблюючі вправи. Важливо зберігати баланс між вправами для передньої і спини.

Примітка: якщо контрактура м’язів не з’явилася в результаті фізичних навантажень, була стійкою протягом тривалого часу і супроводжується болем в інших частинах колінного суглоба, це може свідчити про інші, більш серйозні проблеми. У цьому випадку необхідно звернутися до ортопеда, який діагностує проблему і проведе відповідне лікування або направить на реабілітацію.

 2. Травма меніска

реабілітація колінного суглоба

Меніск – це гнучка хрящова частина колінного суглоба, розташована між стегновою і великогомілкової кістками. Вони впливають на їх взаємне «прилягання», стабілізують суглоб і поглинають навантаження, які передаються на гомілку під час руху. У наших суглобах є два меніски: медіальний і латеральний. Перший менш рухливий, тому його легше пошкодити. Пошкодження меніска часто супроводжуються пошкодженням передньої хрестоподібної та великогомілкової колатеральних зв’язок. Цей «набір» недуг називається «тріадою О’Донох’ю».

Симптоми:

Різкий колючий біль (особливо при навантаженні), припухлість, біль з внутрішньої сторони коліна при згинанні та розгинанні суглоба, хворобливе «посмикування», біль при дотику до коліна в місці меніска. Симптоми з’являються відразу після пошкодження меніска і посилюються протягом десятка днів. Після цього з’являється біль у суглобовій капсулі , відчуття «заблокованого» суглоба, скупчення рідини всередині суглоба (так звана «вода в коліні»), слабкість у передніх м’язах стегна. Нехтування травмою може призвести до подальших змін і, як наслідок, навіть до розриву меніска під час присідань або поворотів, наприклад, у танцях.

Лікування:

Регенерація пошкоджених менісків залежить від циркуляції лімфи та крові в місці пошкодження. Тому лікування непросте, адже в цих місцях дуже мало кровопостачання. У легких випадках рекомендуються фізіотерапевтичні процедури, такі як ультразвук, магнітотерапія, електротерапія та лазеротерапія. Полегшити симптоми неодмінно допоможе правильно підібраний фізіотерапевтом комплекс вправ, який зніме біль у коліні. Деякі хірурги рекомендують також часткове видалення менісків, але така операція значно прискорює появу дегенеративних змін у суглобах у більш пізньому віці.

3. Запалення гусячої лапки

масажист - коліно

Цей недуга проявляється запаленням прикріплення трьох м’язів: напівсухожилкової, тонкої та кравецького, розташованих внизу коліна з внутрішньої сторони, приблизно на 5 см нижче медіальної частини суглоба. Назва причепа («гусяча лапка») походить від того, що він нагадує перетинку між пальцями гусака. М’язи, що сходяться в цій точці, відповідають за згинання коліна, внутрішню ротацію (обертальний рух) гомілки та динамічну стабілізацію медіального відділу колінного суглоба.

Запалення гусячої лапки найчастіше виникає в результаті помилок тренувань, таких як невідповідне взуття , відсутність розминки , занадто велике навантаження або погана техніка виконання вправ . Імовірність травми збільшується в результаті нелікованих травм і дефектів кістково-суглобової системи. Це також може виникнути у людей з ожирінням і людей з цукровим діабетом або ревматоїдним артритом.

Симптоми:

Помірний біль зсередини нижче коліна. Симптоми часто посилюються вночі, викликаючи ранковий дискомфорт і скутість в ногах. Біль також виникає при підйомі по сходах, виході з автомобіля, сидінні та вставанні на стільці або під час фізичної активності, наприклад, пробіжки. М’язи в цих зонах стають більш напруженими, може з’явитися локальний набряк.

Лікування:

Діагностувати проблему допоможе ультразвукове дослідження. Основою лікування є реабілітація та фізіотерапія (лікування ультразвуком або лазером). Іноді необхідно вводити препарати з знеболюючими і протизапальними властивостями. У домашніх умовах добре охолодити пошкоджене місце пакетом з льодом, а на ніч розвантажити ногу подушкою. Також варто розвантажити коліно спеціальною гумкою або бинтом. Щоб розслабити м’язи, використовується мануальна терапія і вправи на розтяжку, але для відновлення повної працездатності може знадобитися близько 4-6 тижнів. Якщо після цього часу поліпшення не настає, лікар може порекомендувати ін’єкції стероїдів.

 4. Пошкодження колатеральної зв’язки великогомілкової кістки

огляд коліна

Також відомий як медіальна колатеральна зв’язка або MCL (скорочення від медіальної колатеральної зв’язки ). Ця зв’язка розташована в медіальній частині колінного суглоба, її завдання – захистити коліно від вальгусу, тобто надмірного руху суглоба всередину.

Ця зв’язка найчастіше травмується під час раптового повороту, наприклад, коли на колінну сторону додається занадто велика сила ззовні або суглоб зробив раптовий різкий рух всередину. Найчастіше такі ситуації виникають під час занять спортом, наприклад, лижним спортом або футболом.

Симптоми:

У разі пошкодження зв’язок: незначний біль у коліні та набряк . У разі розриву або розриву зв’язок: різкий біль, наростаюче запалення та набряк коліна, велика нестабільність суглоба, відчуття «втікання» коліна.

Лікування:

Ремонт пошкодженої МКЛ слід починати з відвідування хорошого фізіотерапевта, а також з проведення МРТ або — принаймні — УЗД (яке, однак, може показати не супутнє, а можливе пошкодження меніска). Поки зв’язка не розірвалася, її можна вилікувати під час реабілітації, адже вона дуже добре кровопостачання. Регенерація колатеральної зв’язки сповільнюється при повному розгинанні (наприклад, під час ходьби) або повному згинанні колін, оскільки саме тоді структура працює на найвищій швидкості. Тому ці рухи можна обмежити за допомогою спеціального ортеза, який надягають на ногу. Така реабілітація займає близько 2 місяців. Однак його слід підтримувати мануальною терапією та/або фізіотерапією, а також вправами для зміцнення м’язів ніг.

У разі повного пошкодження цієї конструкції її необхідно спочатку реконструювати хірургічним шляхом. Однак для відновлення повної працездатності після процедури може знадобитися до 4 місяців. Будь-яке повернення до спорту має проходити під наглядом кваліфікованого медичного тренера.

Добре пам’ятати:

Організм людини – це один механізм – збій одного елемента викликає збій інших. З болем у коліні не інакше. Якщо після візиту до ортопеда та ультразвукового дослідження лікар не виявив змін у колінному суглобі, причину болю слід шукати в іншій частині тіла – вона може бути викликана, наприклад, неправильне положення таза. Для того щоб діагностувати цю проблему (і, можливо, усунути її), варто звернутися до хорошого фізіотерапевта. Багато симптомів болю можна усунути за допомогою відповідних вправ, наприклад, розтягування. 

Patryk Obadowski

Ćwiczy na siłowni. Biega po górach. Pływa na basenie. Człowiek sport. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Pisanie o zdrowiu to jego kolejna pasja, którą postanowił uzewnętrznić na naszym blogu.

View all posts by Patryk Obadowski →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial