25 listopada 2022

Folt a szem fehérjén – mit jelent?

Plamka-na-białku-oka-choroba

A szemfehérje pigmentált változásai a pigmentsejtekből (melanociták és melanoforok) származnak. Melanint termelnek, amely megvédi a szervezetet a túlzott ultraibolya sugárzástól. Sajnos azonban ezek a változások jóindulatú vagy rosszindulatú betegségeket is előidézhetnek. Természetesen a faji eredetű melanózis nem kaukázusi embereknél is előfordul. Barna, barna-sárga vagy barna-fekete színű a palpebralis repedésen belül, a legintenzívebb a szaruhártya limbusánál. Egy folt a szem fehérjén – mit jelent valójában?

Egy folt a szem fehérjén – tünetek

Valójában a kisebb sérülésektől a rákig minden foltokat okozhat a szem fehérjében. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb folt nem súlyos, és további tünetek nélkül jelentkezik. Ha azonban változást észlel a szem fehérjéjében, mindig érdemes felkeresni egy optometrist.

A szem ragacsos fehérje géllel van feltöltve, amely a szemgolyó formáját adja. A gél a szem térfogatának körülbelül kétharmadát teszi ki, és többnyire víz. A korai életszakaszban a fehérje vastagabb, tojásfehérje állagú. Az életkorral kezd elvékonyodni és folyékonyabbá válik. Ahogy a fehérje folyékonyabbá válik, apró darabok húzódnak le a retináról.

vörös folt a szem fehérjén

Néha a plakk megjelenését és a szem szaruhártya vörösségét a C-vitamint tartalmazó szemcseppek használata okozza. Ezzel szemben a Horner-Trantas pontokat kis, lekerekített dudorok, úgynevezett papillák jellemzik a szem felszínén. vagy szemhéj. További tünetek közé tartozik a súlyos viszketés, fényfóbia, idegentest-érzés, váladékozás, szemhéjgörcs és homályos látás. Ami az írisz körül vagy a retina alatt megjelenő anyajegyeket illeti, gyakran ártalmatlanok, de szemrákká is fejlődhetnek.

A Pinguecula a kötőhártya tömörödése. Ez az elváltozás nem rákos, csomókként jelenik meg a szemgolyón a középső sclera tetején. Ezt az ultraibolya sugárzásnak való kitettség, valamint a gyakori por és szél okozza. Gyakran olyan idős embereket érint, akik sok időt töltenek a szabadban napszemüveg vagy sapka nélkül.

A pterygium a kötőhártya húsos szövete. Az orr oldalán képződik, és a pupilla felé nőhet. Nyugtalanító megjelenése ellenére a pterygium nem rákos, és növekedése idővel általában lelassul vagy leáll. Szélsőséges esetekben a pupilla részben vagy teljesen le van fedve, és látászavarokat okoz.

A faji melanózis enyhe betegség. Lapos kötőhártya pigmentáció vagy sötét foltok jellemzik. Az állapot ritkán alakul ki kötőhártya melanomává.

A makula oka határozza meg, hogy milyen szövődmények alakulhatnak ki. A szemfehérjén lévő foltok azonban többnyire nem járnak komoly szövődményekkel, de előfordulhat túlzott viszketés. A makula megjelenésének okától függően azonban jelentős kényelmetlenséget okozhat, hegesedést hagyhat maga után, és akár rákos megbetegedést is okozhat. Csak miután az orvos meghatározta a szem fehérje változásának okát, csak ezután lehet a megfelelő kezelést beállítani.

folt a szem fehérjén – honnan származik

Fekete folt a szem fehérjén

A fekete folt megjelenése a szem fehérjén általában csak a fehérje kötőhártya pigmentált elváltozása, és orvosnak meg kell vizsgálnia.

A foltok különböző formákban fordulhatnak elő – fekete, barna, piros vagy sárga színeket észlelhet. Egyes esetekben ártalmatlanok, más esetekben átfogóbb kezelést igényelhetnek. Ha változást észlel, kérjen időpontot optometristához. Leggyakrabban az ilyen változásokat rendszeresen ellenőrizni kell.

Azt is tapasztalhatja, hogy bizonyos körülmények között – például erős fényben – sötét foltot észlelhet a látóterében. Ez az úgynevezett úszók vagy úszók jelensége. Általában a szem géljének változásai okozzák, és az életkorral jelennek meg. A foltok láthatók, ahogy a fel nem oldott gélrészecskék szétválnak és lebegnek a folyékony fehérjében. Az általuk a retinára vetett árnyékok látható foltokat okoznak, amelyeket különösen erős fényben vagy megvilágított képernyőn észlelhet.

A szemen látható foltok kis érszakadás következményei is lehetnek. Ezt számos különböző tényező okozhatja, beleértve a különösen nehéz tárgyak emelését vagy a szemkörnyék sérülését. Egyes esetekben a szem alatti látható foltok más betegségekre is utalhatnak, például cukorbetegségre vagy magas vérnyomásra.

Bizonyos esetekben az optometrista gyógyszereket írhat fel. Időnként orvosa orvoshoz utalhatja további szűrővizsgálatok elvégzésére, vagy műtétet javasolhat a szemproblémák kijavítására, mielőtt a látása károsodik. Néha az „úszók” a retina széthúzódásának tünete lehet, ami azonnali műtétet igényel.

Sötét foltok a szem fehérjén

A sötét foltok megjelenése általában pigmentált nevus, melanin néven ismert. Megfigyelést igényel, és ha megváltozik, akkor szemészt kell felkeresni. Néha az ilyen foltok sebészi úton eltávolíthatók, de ajánlatos elhagyni őket, mert az eljárás szükségtelen szövődményeket okozhat. Sajnos a kötőhártya pigmentváltozásainak kialakulásának okai nem teljesen ismertek. A pigmentsejtek egy része túlzottan felhalmozódik egy helyen a fejlődés során. Vannak esetek, amikor egy adott helyen a pigmentsejtek száma normális, de túl sok pigment van jelen.

A kötőhártya melanomában a melanociták rákos sejtekké alakulhatnak, ha napfénynek vannak kitéve. Ez a rák ritkább, mint a bőrmelanóma vagy az intraokuláris melanoma, és ritkábban érinti az afrikai és ázsiai embereket.

Egy pont a szem fehérjén

A szem vörös foltja egy érszakadás jele. Bár nincs komoly következménye, érdemes felkeresni egy szemorvost, hiszen ez időnként a kötőhártya alatti vérzés vagy súlyos betegségek egyik tünete.

Ha azonban a vörös folt nem társul semmilyen betegséggel, akkor általában 10-14 nap múlva spontán felszívódik. Néha egy véredény megreped a szem fehérjében, és folt jelenik meg a rosszul kiválasztott kontaktlencséket használó embereknél. A nem megfelelő lencsék horzsolásokat okoznak a szaruhártya epitéliumán, és megnehezítik a lencse alatti folyadékcserét. A túl szoros kontaktlencsék égést és szúrást, a végtag vagy a kötőhártya ereinek irritációját okozzák. A kötőhártya alatti vérzés viszont azt jelenti, hogy a lencséket túl sokáig viselik. Az is előfordul, hogy a vörös folt megjelenése a túlzottan száraz szem következménye. Ennek oka a túl sok számítógép előtt vagy légkondicionált helyiségben töltött idő. A száraz szem további tünetei gyakran égető fájdalom és fényérzékenység.

A kötőhártya alatti vérzés gyakran szemirritáció eredménye. A szem vörös foltját túlerőltetés, köhögés, tüsszögés, hányás, székrekedés vagy nevetés is okozhatja.

Néha a vörös foltot a cukorbetegség vagy az érelmeszesedés helytelen kezelése okozza. A cukorbetegség negatívan befolyásolja a szem ereinek állapotát, és retinopátiához, azaz a retina károsodásához vezethet. Az érelmeszesedés viszont törékennyé teszi az ereket, és hajlamos a repedésre.

A vörös foltot a hirtelen vérnyomás-emelkedés is okozhatja, és akkor is megjelenhet, ha Ön acetilszalicilsavat, például aszpirint vagy polopirint, illetve nem szteroid gyulladáscsökkentőt szed, amely vérzést okoz. A kötőhártya alatti vérzést véralvadási zavarok, valamint K-vitamin hiány is okozhatja.

A hormonális zavarok is befolyásolják az erek törését. Terhesség alatt nagyon gyakran megjelennek vörös foltok a fehérjén, sőt a látás romlása is. A szülés után a tünetek maguktól eltűnnek.

egy folt a szem fehérjén

Egy folt a szem fehérjén egy gyermeknél

Gyermekeknél a szem fehérjén lévő folt megjelenését a szem vízedénye, pigmentfoltja vagy mechanikai sérülés okozhatja. Még ha az ok ismert is, nem szabad alábecsülni az ügyet, és mindenképpen forduljon orvoshoz és szemészhez, különösen, ha a gyermeknek ragyogó szeme van.

Egy folt a szem fehérjén – ami azt jelenti

A pigmentált elváltozások leggyakrabban barna, barna-sárga, barna-szürke, szürke vagy fekete színűek. Néha az amelanotikus elváltozások, azaz színtelenek, rózsaszínek vagy sárgák lehetnek. Melanocitákból is származnak, de nem termelnek pigmentet.

E változások közül sok nem jelent veszélyt. Különös figyelmet kell azonban fordítani a megemelkedett vagy atipikusan elhelyezkedő elváltozásokra. Orvosi felkeresésre különösen akkor van szükség, ha az elváltozás más formát ölt, ha a festéktelítettség mértéke megváltozik, és új elváltozások, csomók jelennek meg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial