30 września 2023

Ehető vakcinák – az orvostudomány biotechnológiai jövője?

Szczepionki-jadalne-jak-działają

A vakcinák egy módja annak, hogy megvédjék a szervezetet bizonyos baktériumok vagy vírusok által okozott betegségektől. Megfelelő antigéneket tartalmazó biológiai készítményekről van szó, amelyek jelenléte lehetővé teszi a természetes fertőzés utánzását, melynek köszönhetően a szervezet valódi baktériumokkal vagy vírusokkal való érintkezés során védő immunitást alakít ki.

Az utóbbi időben egyre több vitát váltanak ki, de továbbra is a legjobb és sok esetben kötelező eszköz a szervezet védelmére, különösen a gyermekeknél. A tudomány és az orvostudomány fejlődésével azonban a hagyományos és kellemetlen injekciós vakcinák alternatívái jelennek meg. Ez az alternatíva az ún ehető vakcinák.

Mit tartalmaznak a vakcinák?

A vakcinák a megfelelő antigének bejuttatásán alapulnak, de többféle formában is beadhatók. Élő, legyengített vakcinák, bárányhimlő vagy például tuberkulózis elleni vakcinák esetében a vakcinák közé tartoznak az egész, de legyengített vagy patogén mikroorganizmusok, például baktériumok és vírusok. Vannak olyan vakcinák is, amelyek egész, de elhalt mikrobiális sejteket tartalmaznak. Az ilyen típusú vakcinákat veszettség vagy hepatitis A ellen alkalmazzák.

Lehetőség van fragmentumok vagy a legpatogenikusabb mikrobiális elemek, valamint inaktivált bakteriális toxinokat tartalmazó vakcinák adagolására is. A vakcinák az antigének mellett tartalmaznak olyan adjuvánsokat, amelyek késleltetik a felhasznált antigén felszabadulását, leggyakrabban alumíniumvegyületeket. További elemek a tartósítószerek, valamint a segéd- és stabilizáló anyagok.

Mik azok az ehető vakcinák?

Az ehető vakcinákat a hagyományos injekciókkal ellentétben szájon át adják be. Ez egy forradalmi ötlet, amely a biotechnológia megosztott, modern módszereit használja. Az ehető vakcinák a növények genetikai módosításával történő felhasználása, melynek köszönhetően képesek lesznek immunogén antigének előállítására.

Ezek a vakcina beadásának sokkal szebb formája, és minden bizonnyal sokkal vonzóbbak a gyermekek szemében. Ez azonban nem minden oltásra alkalmas forma. A beadott antigén emésztőrendszeren keresztüli útja miatt csak kevesek adhatók be így. A védőoltásoknál a legfontosabb a szervezet reakciója a beadásra. Az emésztőrendszerben egyes antigének károsodhatnak, és a vakcina nem lesz hatékony.

Az ehető vakcinák előállításának folyamata

Az ehető vakcinák előállításának lehetőségének alapja az Agrobacterium tumefaciens baktérium tulajdonságainak felfedezése volt, amely a növény gyökereit megtámadva DNS-ének egy fragmentumát juttatja el azokhoz. E felfedezés alapján egy részletes folyamatot dolgoztak ki, amely emberek és állatok vakcináinak kifejlesztéséhez vezetett. A kezdeti szakaszban génsebészetet alkalmaznak egy adott antigént kódoló DNS-fragmens bejuttatására a baktériumokba.

A következő lépés az elkészített baktériumok inkubálása a növényi fragmentummal együtt, amely később a vakcina forrása lesz. A keltetéshez csak a levél- vagy szervtörmeléket használják, amelyből az egész növényt ki lehet termeszteni. Az inkubációs folyamatot szelekciós eljárás követi, amelynek célja a baktériumokat elszállító explantátumok izolálása. A következő szakaszokban az egész növény helyreáll, és végre elkezdheti enni. Így többek között koleraantigéneket tartalmazó transzgenikus burgonyagumók.

Mely ehető növényi vakcinák ismertek már?

Bár a biotechnológia és a növények genetikai módosítása ehető vakcinák előállítására való felhasználása viszonylag új, számos ilyen oltóanyagot már kifejlesztettek. Eddig találtak egy módot egy burgonyagumó vagy egy salátalevél genotípusának módosítására a hepatitis B megelőzésére.

A transzgénikus paradicsom a hepatitis B elleni immunitás megszerzésében is segít, de véd a veszettség ellen is. A dohányt mind a Vibrio cholerae alegységre ható antibakteriális vakcinák, mind a szervezet veszettség és hepatitis B elleni immunizálását célzó vírusellenes vakcinák előállítására használják. Egyéb ehető növényi vakcinák a kukoricaszem és a lucernalevelek, amelyeket nem az emberek, hanem a szervezetek védelmére hoztak létre. hanem állatok.

Lengyel tudósok részvétele a növényi vakcinák gyártásában

Bár az ehető védőoltások olyan újdonságnak számítanak, amely sajátos technológiákat alkalmaz, és sokan kételkedhetnek hazánk e téren való képességeiben, kellemes meglepetés, hogy mennyire részt veszünk ebben. Az egyik első ehető vakcinát Andrzej Legocki professzor stúdiójában hozták létre. Ez a termék a saláta volt, amely a hepatitis B fehér vírusát termelte. Hatékonyságát a szervezet sárgaság elleni immunizálásában 1999-ben bizonyították.

A transzgénikus salátával kapcsolatos kutatásokat továbbra is a Növénygenetikai Intézetben és a Biotechnológiai és Antibiotikum Intézetben folytatják. A Lengyel Tudományos Akadémia Biokémiai és Biofizikai Intézete kutatásokat végez genetikailag módosított sárgarépával kapcsolatban. A kutatás célja a gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium elleni vakcina létrehozása.

Ehető vakcinák és előállításuk előnyei

Az első és legnagyobb pozitív tulajdonság, amely megkülönbözteti az ehető vakcinákat az általánosan használt vakcináktól, az a beadási forma. A kellemetlen injekció elkerülése minden beteg számára jó megoldás lesz. Az új technológiák másik előnye, hogy elkerülik a jelenleg használt vakcinákban található további összetevőket. Az alumíniumvegyületek, amelyek a vakcinák nagy részének alkotóelemei, sok kétséget és vitát vetnek fel. Az ehető vakcinákhoz, amelyek a növények genetikai módosításából származnak, és amelyek képesek antigéntermelésre, nem igényelnek alumíniumvegyületeket.

A biotechnológiai módszerek alkalmazásának másik kétségtelen előnye az ilyen vakcinák alacsony előállítási költsége és egyszerű tárolása. A cél az lenne, hogy a növényeket kapszulákká alakítsák, így elkerülhető az injekcióban jártas szakember. Speciális edények használata és alacsony hőmérséklet nélkül is könnyebben tárolható.

Ehető vakcinák – károsak lehetnek a GMO-k?

Mi az a GMO? A GMO a Genetically Modified Organisms rövidítése, ami genetikailag módosított szervezeteket jelent. Az ehető vakcinák és a GMO-k, amelyeket az előállításukban használnak, olyan modern technológiák, amelyek még mindig sok kétséget vetnek fel. Legtöbbjük főként a természetellenestől való félelemnek köszönhető. A genetikai módosítást még mindig valami ismeretlennel és ártalmassal társítják. A gyakorlatban azonban a genetikai módosítások csak olyan technológiát jelentenek, amely új tulajdonságokat ad a növényeknek, például antigének termelését.

A legtöbb aggodalom az ilyen növényzet előfordulásának rövid időszakával kapcsolatos, ami korlátozza annak lehetőségét, hogy pontosan megértsük az emberi testre gyakorolt ​​hatásukat. Az ilyen genotípus-változások káros hatása ez idáig nem bizonyított, és a transzgenikus növények termelése nagyon alacsony. Az élelmiszereken gyakran előforduló „nem GMO” szlogenek azonban nem az egyedi, egyedi termékek megkülönböztetésének egyik módja, hanem a fogyasztói bizonytalanságot kihasználó ügyes marketing módszer.

Az ehető vakcinák hamarosan felváltják a hagyományos vakcinákat?

A genetikailag módosított növényeken alapuló ehető vakcinák előállítása számos megkérdőjelezhetetlen előnnyel jár. Jelenleg azonban ez egy új technológia, és ez idáig az ilyen vakcinák a kutatás preklinikai szakaszában maradnak. Hatékonyságukat főként egereken tanulmányozzák, és hosszú időbe telhet, amíg véglegesen bekerülnek a vakcinológiába.

A kutatás célja a génmódosított élelmiszerek minél szélesebb körű megismerése. A biotechnológia egy idegen gén bejuttatásával változtatja meg a növényeket, amihez nemkívánatos, káros hatások társulhatnak. Ha a további kutatások nem igazolják a GMO ártalmasságát, az ehető vakcinák maradnak az oltástan nagy reménységei. Ha több baktérium és vírus esetén sikerül elérni ennek az oltási formának a hatékonyságát, akkor orvosi forradalommal és egyes fertőző betegségek előfordulásának globális csökkenésével állhatunk szemben.

Dagmara

Wizażystka z zawodu. Copywriterka z zamiłowania. Uwielbia upiększać. Siebie i innych. Jej treści znajdziecie w różnych działach.

View all posts by Dagmara →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial