20 kwietnia 2024

Görbe orrsövény és arcüreggyulladás

zapalenie zatok

Az orrfolyás és az orrdugulás a leggyakrabban megfázáshoz vagy influenzához kapcsolódó tünetek. Ilyen helyzetben a páciens általában nagy dózisú C-vitaminhoz, vírusellenes szerekhez vagy az influenza tüneteinek kezelésére népszerű gyógyszerekhez – fájdalomcsillapítókhoz és gyulladáscsökkentőkhöz – nyúl. Néha azonban a betegek nem társítják az orrfolyást más gyakori tünetekkel, mint például az orrtáji fájdalom, amely a fej megdöntésével fokozódik. Az ilyen tünetek arcüreggyulladásra utalhatnak, amely állapot, ha figyelmen kívül hagyják, súlyos szövődményekhez vezethet. Nem ritka, hogy az orrmelléküreg-gyulladást az orr és az orrmelléküregek anatómiájának megváltozása okozza, nem csak fertőzés. Befolyásolja-e az orrsövény íve az orrmelléküregeink állapotát? 

Tehát hogyan kezeli az arcüreggyulladást? Mit tegyek, hogy megszabaduljak tőle? Az orrsövény műtét az egyetlen megoldás? Ebben a cikkben megpróbálunk válaszolni minden felmerülő kérdésére. Kitérünk arra is, hogy mi az a sinusitis, mi okozza, és mi a különbség a különböző típusú arcüreggyulladások között. Ezen kívül leírunk egy kicsit görbe orrsövényt – hogyan befolyásolja az orrmelléküreg problémáinkat, és mikor a legalkalmasabb a műtét.

Sinusitis – mi ez és mi okozza

A melléküregek légüregek, amelyek a koponyán belül helyezkednek el. Az orrüreghez kapcsolódnak, lehetővé téve a levegő és a nyálka mozgását. Fellépnek többek között az agyi struktúrák védő funkciója, a hangmoduláció és az orron keresztül belélegzett levegő hidratálása. Ha gyulladás kezd kialakulni az orrmelléküregek nyálkahártyájában, váladék képződik, amely eltömíti a melléküregeket. A levegő az orrmelléküregek falát nyomja, és nem tud kijutni.

Az arcüreggyulladást leggyakrabban vírusos vagy gyakran bakteriális vagy esetenként gombás fertőzés okozza. A fogszuvasodás vagy a felső légúti fertőzések gyógyulási kudarca is hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Az arcüreggyulladással kapcsolatos problémák sokkal gyakoribbak az asztmában vagy allergiában szenvedőknél. Az ilyen állapotok gyakorisága anatómiai eltérések, például a palatinus mandulák vagy adenoid hipertrófiája, és különösen az orrsövény eltérése esetén is megnövekszik. Emberben 4 féle melléküreg található a koponyán belül: maxilláris – az orcák alatt, ék alakú – a koponya közepén, elülső – a szemek felett, és az ethmoid sinusok a szemek között.

Az ethmoid, a maxilláris, a sphenoid és a frontális sinus gyulladása – mi a különbség

A maxilláris sinusitis esetén a páciens leggyakrabban fogfájást tapasztal. A sphenoiditis fejfájásban nyilvánul meg a frontális és az occipitalis területen. Frontális arcüreggyulladás esetén jellegzetes fejfájás jelenik meg a homlok területén, és hanyattfekvésben súlyosbodik. Az etmoiditis leggyakrabban fájdalommal és nyomással jár a szemzugokban.

A megfázás és a felső légúti fertőzések következtében az ethmoid orrmelléküregek a leginkább hajlamosak a gyulladásra. Az ilyen betegségek oka az orrmelléküregek váladékozása, amely fájdalmat és 10 napon túl tartó rhinitist eredményez.

az orrsövény görbéje és a sinusitis

Elzáródott ethmoid sinusok – a leggyakoribb okok és lehetséges szövődmények

Az ethmoid sinusok elzáródása szorosan összefügg a gyulladásuk előfordulásával. Ritkán önmagában is előfordul – sokkal gyakrabban fordul elő más orrmelléküregek gyulladásával. Az orrmelléküreg-gyulladás bármely életkorban előfordul, de az ethmoid arcüreggyulladás a leggyakoribb gyermekeknél.

Az orrmelléküregek gyulladása az orr nyálkahártyájának megduzzadását okozza, ami akadályozza a levegő és a váladék mozgását. Az eredmény a váladék hosszú távú jelenléte és túlzott felhalmozódása, ami elzárja az ethmoid sinusokat. Az orrmelléküreg átjárhatóságával kapcsolatos problémák a páciens légzési kényelmét jelentik, és fejfájást okoznak.

A sinusitis kezeletlen vagy nem megfelelő kezelése orbitális szövődményekhez, például orbitális lágyrész-gyulladáshoz vezethet. Intracranialis szövődmények, például agytályog vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Befolyásolhatja-e az orrsövény íve a sinusitis kialakulását?

Az orrüreg az a szerkezet, amely az orrüreget jobb és bal csatornákra osztja. Élete során számos mikrosérülésen esik át, amelyek az ember életkorával és a szeptumszövetek keményedésének folyamatával állandósulnak, és az orrsövény görbületeként és egyenetlenségeként funkcionálnak. Ha a görbület jelentős, az orrdugulást okoz, és akadályozza az orrmelléküregek és a középfül szellőzését és elvezetését. Ez többek között gyakori fülgyulladást eredményezhet.

Az orrsövény görbülete, csökkentve az orrdugulást, akadályozza a levegő és a váladék mozgását az orrüregben és a melléküregekben. A visszamaradó váladék az orrmelléküreg nyálkahártyájának megduzzadását okozza, a tubulusok elzáródásához vezet, aminek köszönhetően a sinusitist okozó baktériumok és vírusok sokkal gyorsabban szaporodnak . Az ívelt orrsövény az arcüreggyulladás mellett a légzés akadályozásával jelentősen csökkenti az életkomfortot. Leggyakrabban alvás közben okoz problémát, horkolást és gyakori apnoét, ami a hipoxia miatti szövetkárosodáshoz vezet.

Orrsövény műtét – mikor javasolt?

Az orr megfelelő átjárhatósága nem csak az orrmelléküreg-gyulladás során vagy a légzési nehézségekből eredő kellemetlenségek miatt döntő jelentőségű. Bizonyos tünetek alábecsülése és nem megfelelő kezelése súlyos szövődményekhez, például agyhártyagyulladáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy szakorvossal konzultáljon tüneteivel.

A fül-orr-gégészeti szakorvos az alapvető vérvizsgálatok, EKG, röntgen és számítógépes tomográfia elvégzése után felméri a beteg általános egészségi állapotát és az orrsövény görbületének súlyosságát. Ezenkívül endoszkópos vizsgálat alapján felméri az orrnyálkahártyát. Az orrsövény műtét akkor javasolt, ha jelentős görbületek vannak, amelyek súlyosan korlátozzák a tubulusok átjárhatóságát. Figyelembe veszik a betegek életkorát is, valamint az orvosi interjú során gyűjtött információkat, amelyek lehetővé teszik a betegségből adódó bántalmak felmérését. A betegek gyakran túl későn keresik fel a fül-orr-gégész szakorvost, és az eljárás az utolsó lehetőség.

Mi az a septális műtét?

Az orrsövény műtétet, az úgynevezett szeptoplasztikát általában helyi vagy általános érzéstelenítésben végzik ambuláns, hosszan tartó kórházi kezelést nem igénylő beavatkozásként. Az eljárás előtt vagy közben az orvos endoszkóp segítségével megvizsgálja az orrjáratokat, és gondosan megtervezi a műtét következő lépéseit.

Az orrsövény műtét intranazális technikával végzett eljárás. A bőr és az orrnyálkahártya határán bemetszést készítenek. Az eljárás után a heg nem látható. A kezelés főként a válaszfal görbületét okozó elemek eltávolításából és stabilizálásából áll. A válaszfal megfelelő szerkezetének megőrzése a megfelelő csempék 7-10 napos időtartamra történő felhelyezésével és rávarrásával lehetséges. Gyakran alkalmazzák az elülső tamponádot, azaz egy hosszú gázseton rétegelt elrendezését is. Az elülső tamponádot az eljárást követő napon eltávolítják.

férfi sinus fájdalom

Lehet-e élni görbe orrsövény mellett?

Maga az orrsövény görbülete nem egészségügyi állapot. Ez azonban valamilyen rendellenesség, amely betegségeket, például arcüreggyulladást okozhat. Fiatalabbaknál általában nem sok probléma van a sövénygörbével. Időseknél, amikor már sokkal nehezebb, egyre gyakoribbak és súlyosabbak a tünetek, betegségek.

Ha egyetlen panasza a horkolás, valószínűleg nincs szükség műtétre. Ha azonban a septum íve közrejátszik a fájdalomban és a krónikus arcüreggyulladásban, érdemes orvoshoz fordulni és felmérni a műtét szükségességét. Veszélyes lehet ebben a helyzetben kezelés nélkül maradni. A műtét mellett lehetőség van olyan konzervatív kezelésre is, amely nem egyenesíti ki az orrsövényt, de lehetővé teszi a szövődmények kontrollálását, a tünetek és az első betegségek kezelését.

Patryk Obadowski

Ćwiczy na siłowni. Biega po górach. Pływa na basenie. Człowiek sport. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Pisanie o zdrowiu to jego kolejna pasja, którą postanowił uzewnętrznić na naszym blogu.

View all posts by Patryk Obadowski →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial