26 listopada 2022

Mi az a Montignac diéta?

Dieta-Montignaca

Valójában csak a köznyelvben diétaként ismert, innovatív étkezési mód, és bizonyos értelemben táplálkozási koncepció. Azért hozták létre, hogy segítsen azoknak, akik fogyni kezdenek vagy azt tervezik. Ideális megoldás azoknak is, akik szeretnék csökkenteni a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázatát. Ez a diéta a cukorbetegség megelőzésében is segít. Mi az a Montignac-diéta, és honnan származik? Dr. Michael Montignac fejlesztette ki, aki úgy véli, hogy a súlygyarapodást okozó fő probléma az egyes termékek nem megfelelő kiválasztása az étkezésben.

Montignac azt is feltételezte, hogy a kalóriák számolása nem fontos, mert nem befolyásolja a súlygyarapodást. Koncepciója szerint az étrendnek a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásának ellenőrzésére, csökkentésére, a táplálékfelvétel növelésére és az alacsonyabb glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére kell irányulnia.

A fent említett index megnövekedett tartalmával jellemezhető szénhidrátok hosszú távon a glükóz csökkent mennyiségének megjelenéséhez vezetnek a szervezetben, ami gyorsabb éhségérzethez vezet.

Montignac diéta – a tömegnövelés alapelvei

Alacsonyabb glikémiás indexű termékek fogyasztásával könnyen nyomon követhető lesz az elfogyasztott élelmiszer mennyisége, anélkül, hogy speciális és megterhelő módszereket kellene alkalmazni, mint például a termékek mérése vagy az élelmiszerek adatainak aprólékos rögzítése. Az ebben a cikkben leírt étrendben olyan élelmiszerek szerepelnek, mint:

 • cukorka,
 • édesem,
 • fényes kenyér,
 • aszalt gyümölcsök,
 • tisztított gabonafélék,
 • krumpli,
 • banán
 • sör,
 • fehér rizs.

Ehelyett az étrendnek tartalmaznia kell:

 • grapefruit,
 • tisztítatlan gabonafélék,
 • narancs,
 • teljes kiőrlésű rizs,
 • teljes kiőrlésű tészta,
 • őszibarack,
 • sovány húsok
 • zöld zöldségek.

A Montignac diétában a kombinálás alapelvei abban állnak, hogy a fent ajánlott termékekből készítsünk ételeket, de nem csak. A kínálatuk meglehetősen széles. Azt is könnyű mondani, hogy nem igényes, és nem korlátozza az ízletes ételek elkészítésének és elfogyasztásának lehetőségét, mert ebben az esetben csak a szakács fantáziája szab határt. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy új szemszögből ismerje meg a kulináris művészetet.

montignac diéta - menü

Montignac diéta – menü

A menü természetesen nagyban függ attól, hogy ki dönti el, hogy használja. A fent leírtak szerint a csökkentett glikémiás indexű termékek csoportja lehetővé teszi, hogy jó ételeket készítsen.

Ennek a diétának a használatát semmilyen módon nem szabad megszakítani, mert negatívan befolyásolhatja az általános hatásokat. A Montignac diétás menü akár négy különböző étkezésből is állhat, melyek nagysága az egyéni igényektől függ. Egy példanap így nézhet ki:

 • Reggeli: natúr joghurt magvakkal, gabonapelyhekkel és friss gyümölccsel. Ehelyett vagy kiegészítésképpen; teljes kiőrlésű kenyér (zsemle és kenyér is), hagymával, paprikával és metélőhagymával kevert sovány túróval,
 • Ebéd: például olívaolajban sült pulykamellből, teljes kiőrlésű vagy basmati rizzsel és zöldségsalátából. 
 • A délutáni tea részét képező snack lehet grapefruit, diófélék keveréke vagy füstölt hal,
 • A példaértékű vacsora leírását egy külön bekezdésben tárgyaljuk.

Fontos, hogy ne kombináljuk a szénhidráttartalmú termékeket magas zsírtartalmúakkal, mert ahogy Montignac maga is megjegyezte, a telítetlen zsírsavak nagy problémát jelentenek, ha később elégetjük őket.

Montignac diéta – vacsora

Bár a társadalom többsége már tisztában van azzal, hogy a vacsora legyen egy könnyű étel, amelyet lefekvés előtt kb. 3 órával kell elfogyasztani, sajnos a példa szerint ez nem történik meg.

Ez elsősorban a gyors életmódnak köszönhető, amelyben gyakran nincs idő teljes értékű étkezésre a nap folyamán. A nap végén bőséges mennyiségű különféle élelmiszerrel helyettesítik őket, hogy a szervezet egész napos szükségleteit pótolják. Ez nagyon káros gyakorlat.

A Montignac diétás vacsora azonban egészen más előfeltételt követ. Egy személy a nap folyamán teljes értékű étkezés után nem érezheti magát annyira éhesnek, mint a fent említett táplálkozási gyakorlatok esetében. Ezenkívül a vacsora magját fehérjékből és szénhidrátokból kell állnia. Példaértékű étel lehet a krémleves, például a paprikás, vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült tészta. Ha nem érezzük magunkat éhesnek, natúr joghurtot ajánlatos cukormentes lekvárral fogyasztani.

A Montignac diéta egészségügyi tulajdonságai

Ha egészségügyi szempontokról van szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni a működési két szakaszával kapcsolatos kérdést.

 1. Az első körülbelül három hónapig tart. Ez is egy meglehetősen korlátozó diéta, és figyelni kell a zsíros és szénhidrátos ételek kombinálásának és összeállításának abszolút tilalmára.
  Ezenkívül be kell tartania a szabályokat, például 1,5 g fehérjét kell fogyasztania 1 testtömegkilogrammonként. Például, ha a testsúly 75 kg, akkor a naponta elfogyasztott fehérje mennyisége körülbelül 112 gramm fehérje. Az étkezést viszont legkorábban az előző étkezés után 3 órával szabad elfogyasztani. Kerüljük a nassolást is, és megfelelően hidratáljuk a szervezetet.
 2. A második fázisban az egyensúly létrejön. Ez idő alatt már kombinálhatod a szénhidrátokat zsírokkal, és alkalmanként ehetsz magasabb glikémiás indexű termékeket.

A Montignac diétájának egészségre gyakorolt ​​jótékony hatásai tökéletesen illeszkednek a jól ismert mondásba: „ép testben egészséges lélek”. Ennek az az oka, hogy a látható hatások, mint például a karcsú és vonzó alak, szorosan összefüggenek az emberi testen belüli változásokkal. És nekik köszönhető, hogy biztosan jobban fogod érezni magad.

montigniac diéta - ételek

Montignac diéta – hatások

A Michael Montignac által javasolt étrend az 1980-as évek óta ismert a világon. Az általa bemutatott tartalmat másképp érzékelik, mivel ez ellentmond annak a közhiedelemnek, hogy a túlzott kalóriamennyiség a felelős a súlygyarapodásért. Módszerei sok éven át segítették a szív- és érrendszeri problémákkal küzdő, illetve az elhízással és cukorbetegséggel küzdőket.

Azt sem lehet észrevenni, hogy a cikkben leírt diéta megalkotója nagy népszerűségnek örvendő könyveket adott ki. A Montignac-diéta hatásait a cukorszinttel és a glikémiás indexértékekkel kapcsolatos tanulmányok is tárgyalják, és különösen a hiperinzulinizmussal foglalkozó tanulmányok, megerősítve Montignac ötletének hatékonyságát.

Vélemények a Montignac diéta hatásairól – blog

A különböző diétákat ismertető tematikus blogok is felhívták a figyelmet erre az innovatív étkezési módra. Érdemes elolvasni néhányat, mert érdekességeket tudhat meg belőle, amelyek kicsit más képet adnak erről a javaslatról.

Mindenképpen érdemes szakemberrel (orvossal vagy dietetikussal) egyeztetni ennek a diétának az ötletét, mert nem feltétlenül minden ember számára megfelelő. A Montignac-diéta hatásairól az egészségblogokból származó vélemények minden bizonnyal segítenek a döntésben, de a végső szó a miénk, hacsak az orvos nem talál ellenjavallatot.

Patryk Obadowski

Ćwiczy na siłowni. Biega po górach. Pływa na basenie. Człowiek sport. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Pisanie o zdrowiu to jego kolejna pasja, którą postanowił uzewnętrznić na naszym blogu.

View all posts by Patryk Obadowski →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial