26 listopada 2023

Olajban sütés – egészséges vagy egészségtelen? Erre a kérdésre próbálunk választ adni ebben a bejegyzésben.

smażenie na oleju

Egyre gyakrabban igyekszünk figyelmünket arra összpontosítani, hogy mit eszünk és hogyan készítjük el az elfogyasztott ételeket. Célunk az életminőség javítása és a szervezet általános egészségi állapotának magas szinten tartása. Megszabadulunk a régi, sokszor egészségtelen szokásoktól, megtanulunk jobban és egészségesebben étkezni. Az egyik legtöbbet vitatott téma a sütés. Sokféle vélemény létezik erről a főzési technikáról. Hogy is van ez valójában? A sült étel mindig egészségtelen?

Tudjon meg többet az olajban sütésről. A cikk azoknak készült, akik a főzéssel kezdik kalandjukat, és azoknak, akik már rendelkeznek ezen a területen. Megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, hogy az olajban sütés mennyire befolyásolja egészségünket. Ezen kívül megtudjuk, mitől káros a sütés, megismerjük a finomított és a finomítatlan olajok közötti különbségeket, és válaszolunk még néhány kérdésre. 

Az olajban sütés és az egészséged

A sütés az ételek elkészítéséhez kapcsolódó hőfeldolgozási módszerek egyike. Számos ilyen technika létezik, és mindegyik azzal a kockázattal jár, hogy romlik az élelmiszer minősége, és csökken az elkészített ételek egészségvédő értéke. A sütés során a legfontosabb folyamat a termékek nagyon magas hőmérsékletre melegítése zsír felhasználásával. Ez a folyamat megváltoztatja mind a feldolgozott élelmiszerek, mind a zsírok kémiai tulajdonságait.

Ezen változások során nagy mennyiségű mérgező anyag szabadulhat fel. Ez az oka annak, hogy sok kétség merül fel az olajban sütés emberi egészségre gyakorolt ​​hatásával kapcsolatban. Érdemes utánajárni, mikor árt feltétlenül a sütés, de ismerni a zsírokat is, amelyek használatának nem lesz annyi negatív hatása.

Miért szeretünk sütni?

A sütés olyan folyamat, amely során az ételekben számos változás megy végbe, amelyek pozitívan befolyásolják azok megjelenését, illatát és ízét. Ez döntő hatással van étvágyunk növelésére és erősítésére. Más főzési módokkal ellentétben sütéskor az étel illata már az elkészítés első pillanataiban érezhető. Az alap természetesen a megfelelő és mindenekelőtt friss zsír használata. Tudjon meg többet arról, hogy melyik zsírt válassza az olajban való sütéshez 

A nem megfelelő használata határozottan elronthatja az étvágyunkat. Az ételek sütésének kulcsa az, hogy az ételek egyedi színt kapjanak. A megbarnított szelet sokkal vonzóbb, mint egy darab párolt hús. A halvány, egységes színű ételek korlátozó étrendhez kapcsolódnak, és nem ösztönzik fogyasztásukat. Sajnos a sütés előnyeinek száma jóval kevesebb, mint a hátrányaié.

A sütési folyamat károsságát meghatározó elemek

Ha úgy döntünk, hogy egy serpenyőből és zsírból készítünk egy másik ételt, több tényező befolyásolja ennek a folyamatnak a károsságát. A használt felszerelés, a serpenyő bevonatának típusa, a felhasznált zsiradék mennyisége, de legfőképpen a zsírtípus megfelelő megválasztása a fontos.

Két fontos tényező határozza meg, hogy az adott zsír alkalmas-e sütésre. Az első a füstpont. Azt a pontot jelzi, ahol az olaj égni kezd. Ez azért fontos, mert a zsírégetés során rákkeltő anyagok keletkeznek, amelyek veszélyesek a szervezetre. A második elem, amire figyelni kell, az az olaj stabilitása, vagyis az a tartomány, amelyben az olaj meggyulladhat. Minél keskenyebb, annál stabilabb az olaj, és ezért jobb a sütéshez.

A zsír kiválasztása a sütéshez

Egy zsír hőkezeléssel szembeni ellenállása nagymértékben függ a telített zsírtartalmától. Minél magasabb a telített zsírtartalom, annál nagyobb a zsír hőmérsékletállósága. A telített zsírsavak állati eredetű anyagok. Ez azt jelenti, hogy egyszer csak a disznózsír bizonyul jó választásnak. Úgy gondoljuk azonban, hogy a növényi olajok sokkal gyakrabban lesznek egészségesebbek.

Lengyelországban a sütéshez leggyakrabban használt zsír a napraforgóolaj. Sajnos többnyire egyszeresen telítetlen olajsavból áll, ami azt jelenti, hogy füstpontja alacsony, mindössze 100 °C. A kókuszolaj sokkal jobb választás lesz a növényi olajok közül. A kókuszolaj füstpontja 185 és 220 Celsius fok között van. Ez azt jelenti, hogy akár kétszer magasabb hőmérsékletre is melegíthető, mint a napraforgóolaj. Ez jelentősen csökkenti a rákkeltő anyagok termelését. A repceolaj vagy a tisztított vaj is magas füstpontot mutat.

sütőolaj

Milyen sütőolaj – finomított vagy finomítatlan?

A növényi olajok finomítása olyan eljárás, amelynek célja azok tisztítása és megfelelő tulajdonságok biztosítása, mint például a szín vagy szag megvonása, vagy tartósságuk növelése. Úgy tűnik, hogy ez egy előnyös eljárás, és a termék szennyeződésektől való eltávolítása fokozza az olaj pozitív hatásait. Valójában a finomítás az a folyamat, amikor egy adott zsírt magas hőmérsékletnek és vegyszereknek teszünk ki.

Ily módon a vitaminok és értékes mikrotápanyagok nagy része elpusztul. A finomítatlan olajokat hidegen sajtolják, és megőrzik minden legértékesebb tulajdonságukat. A finomítási folyamat az olaj felhasználásától függően előnyös lehet számunkra, vagy nem. Ha hidegen szeretnénk használni, például salátában – finomítatlanul jobb lesz. A sütéshez melyik olaj kiválasztásakor érdemes a finomított olajokhoz nyúlni. Az ilyen termékek füstpontja magasabb, ezért jobban alkalmazkodik a magas hőmérsékletre való melegítéshez.

Hogyan kell egészségesen sütni?

Ha az általános egészségi állapot megőrzése mellett sem szeretnénk lemondani a sült ételekről, célunk a sütési folyamat károsságának minimalizálása legyen. Milyen lépéseket tegyünk és hogyan sütjük egészségesen?

Mindig a megfelelő zsír kiválasztása legyen az első. Mindig a lehető legmagasabb füstponttal rendelkezőket használjuk. Az is fontos, hogy korlátozza a felhasznált zsír mennyiségét – minél kevesebb zsírt fogyaszt, annál egészségesebb. A kisebb mennyiségben sütés sokkal kevésbé káros, és ha jobban odafigyelünk az ételre, és gyakrabban megforgatjuk vagy megkeverjük a hozzávalókat, a kisebb zsírmennyiség ellenére sem ragadnak meg.

A zsírral végzett hőkezelés idejét is érdemes korlátozni. Egyre gyakrabban találkozunk részben párolt vagy sütőben, ráadásul csak serpenyőben pirított ételekkel. Ez a kombináció étvágygerjesztő színt és nagyszerű ízt biztosít.

Az egészséges zsír mítosza az egészséges sütés

Sokan úgy gondolják, hogy ha a zsírt általában egészségesnek tartják, akkor az kiváló választás a sütéshez. Sajnos a gyakorlatban fontos minden szükséges információ ismerete és birtokában lenni. A zsírok, mint az olívaolaj vagy a lenmagolaj, gazdag forrásai a telítetlen zsírsavaknak, amelyek pozitívan befolyásolják a megfelelő koleszterinszint fenntartását a vérben. A megfelelő mennyiségű zsír az étrendben a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő feloldódását is lehetővé teszi.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen zsírokat csak hidegen használjuk, például salátákhoz vagy készételekhez. A nagy mennyiségű telítetlen zsírsavat tartalmazó zsírok alacsony füstponttal rendelkeznek, és különösen károsak lehetnek, ha magas hőmérsékletre hevítik őket. Ezért a zsír egészségesként való megjelölése nem jelenti azt, hogy ez a megfelelő választás a sütéshez.

Ugyanazon olaj ismételt használata – a fogyasztók legnagyobb hibája

A spórolásra való hajlam vagy néha egyszerűen a lustaság súlyos egészségügyi problémákhoz, sőt gyakran tragédiához is vezethet. Az egyik leggyakoribb sütési hiba, hogy ugyanazt a zsírt használjuk újra és újra. Miért hiba ez? Mindenekelőtt minden használatnál egyre több szennyeződés, maradékanyag jelenik meg a zsírban, melyek újbóli felhasználásakor megégnek és rákkeltő anyagok keletkeznek. Maga a zsír minősége és hőmérséklete is csökken.

A zsírsavak oxidálódnak, a lipidek pedig visszafordíthatatlan változásokon mennek keresztül – ebben a helyzetben a sütési folyamat kiszámíthatatlanná válhat. Voltak olyan esetek, amikor az elégetett és használt zsír feletti sütés a kigyulladáshoz vagy akár felrobbanáshoz is vezetett. Az olaj többszöri használata az egészségre veszélyesen túl olyan alapvető elemeket is befolyásol, mint az ételek íze.

mély sütés

Összegzés

Amint észrevette, a megfelelő sütőolaj kiválasztása nemcsak íz, hanem egészségügyi okokból is fontos. Kétszer is meg kell gondolnunk, mielőtt a következő sütőolajat választjuk, különösen, ha annak füstpontja alacsony.

Bár az olajban sütés nem a legegészségesebb módja az ételek hőkezelésének, ez nem jelenti azt, hogy azonnal le kell mondanunk róla. Sok olyan olaj létezik, amelyek tökéletesek a sütéshez. Ne felejtse el azonban betartani az alapvető szabályokat, például, hogy ne süssük sokszor ugyanabban az olajban.

Dagmara

Wizażystka z zawodu. Copywriterka z zamiłowania. Uwielbia upiększać. Siebie i innych. Jej treści znajdziecie w różnych działach.

View all posts by Dagmara →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial