15 kwietnia 2024

Száraz szem – házi gyógymód erre a betegségre

suche oko - domowe sposoby

A szemszárazság a nedvességhiányban szenvedőket érinti könny formájában, amely keni és táplálja a szemet. A száraz szem szindróma a könnyképződés elégtelensége vagy a könnyfilm egyes rétegeinek összetételének zavara – például rossz minőségű könnyekről lehet szó. A könnyezés elengedhetetlen a szemgolyó elülső felületének jó állapotának megőrzéséhez és a tiszta látáshoz. A szemszárazság gyakori probléma, különösen az idősek körében. Ha szemszárazságról van szó, az otthoni jogorvoslatok nagy segítséget jelenthetnek.

Minden szemhéjvillanással a könnyek szétterjednek a szem elülső felületén, különösen a szaruhártyán. A könnyek hidratálnak, csökkentik a szemfertőzések kockázatát, kimossák a szemből az idegen testeket, simává és tisztán tartják a szem felületét. Száraz szem szindróma akkor fordul elő, ha a könnytermelés és a vízelvezetés nincs egyensúlyban.

A könnyeket számos mirigy termeli a szemhéjon és a körülötte. A könnytermelés az életkor előrehaladtával, különböző egészségügyi állapotokkal vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként csökken. Az olyan környezeti feltételek, mint a szél és a száraz éghajlat, szintén csökkenthetik a könnytermelést. Ha a könnytermelés szokásos mennyisége csökken, vagy ha a könnyek túl gyorsan elpárolognak a szemből, akkor alakulhatnak ki száraz szem tünetei.

Száraz szem házi gyógymódok – szemproblémák

A könnyfolyadék átmossa a szemgolyó legkülső részét, majd a könnycsatornákon keresztül a könnyzsákba, majd az orr-könnycsatornába áramlik. A zsinór köti össze a szemet az orrüreggel, így amikor sírunk, nem csak a szemünket, hanem az orrunkat is töröljük meg.

A könnynek három rétege van: olaj, víz és nyálka. Mindegyik összetevő védi és táplálja a szem elülső felületét. A sima olajréteg a legkülső rész, ez segít csökkenteni a vízréteg párolgását, és a pajzsmirigy termeli. Kenőanyagként is működik, csökkentve a szemhéj és a szaruhártya közötti súrlódást. Ezzel szemben a nyálkahártya, vagyis a szemhez legközelebb eső részt a serlegsejtek termelik. Neki köszönhető, hogy a könnyfilm a szemgolyó felszínéhez tapad. A vizes részt a könnymirigy termeli, és ez a réteg antibakteriális anyagokat is tartalmaz, amelyek védik a szemet a fertőzésektől.

Ha a könnyei túl gyorsan elpárolognak, vagy nem egyenletesen terjednek el a szaruhártya között, mert a három könnyréteg bármelyike ​​hiányos, száraz szem tünetei jelentkezhetnek.

A keratoconjunctivitist száraz szem szindrómának is nevezik.

A szemszárazság érzése kellemetlen, a szem irritációja, érdessége és égése folyamatosan jelentkezik; idegen test érzése a szemben és homályos látás. Az előrehaladott stádiumok akár a szem elülső felületét is károsíthatják, és súlyosan ronthatják a látást.

A száraz szem szindróma számos okból alakulhat ki, például az életkor miatt, és a legtöbb 65 év feletti embernek száraz szem tünetei vannak. Itt is fontos a nem, a terhesség, az orális fogamzásgátlók szedése vagy a menopauza okozta hormonális változások miatt gyakrabban érinti a betegség a nőket. Bizonyos gyógyszerek, köztük az antihisztaminok, dekongesztánsok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és antidepresszánsok csökkenthetik a könnytermelést. A rheumatoid arthritisben, cukorbetegségben és pajzsmirigyproblémában szenvedőknek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek száraz szem tünetei. A füstnek, a szélnek és a száraz éghajlatnak való kitettség szintén fokozza a könnyek elpárolgását, ami száraz szem tüneteket okoz. A rendszeres pislogás, például amikor hosszú ideig a számítógép képernyőjét bámulja, szintén hozzájárulhat a szem kiszáradásához.

A szemszárazság csökkentésére alkalmazott kezelések célja a könnyek normál mennyiségének helyreállítása vagy fenntartása a szemben. A szemszárazság otthoni gyógymódjai segítenek minimalizálni a szemszárazságot és a kapcsolódó kellemetlenségeket.

száraz szem – otthoni kezelések

Száraz szem házi gyógymódok, példák

A szemszárazság otthoni kezelési módjai közé tartozik a műkönny szembe csepegtetése, vény nélkül kapható műkönny-oldatokkal. A házi és természetes gyógymódok a szemhéj gyulladását is kezelik, ami szintén hozzájárul a szem kiszáradásához. A mesterséges könnyek szükség szerint gyakran használhatók. A legjobb, ha olyan oldatot vásárol, amely nem tartalmaz tartósítószert és adalékanyagokat, mivel ezek ráadásul irritálhatják a szemet. Az ilyen termékek lejárati ideje a felbontás után rövidebb lesz.

Egy másik módszer a könnytermelés fokozása is. Az optometristája szemcseppeket írhat fel a könnytermelés fokozására. Hasznos lehet az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítő fogyasztása is, érdemes ezen zsírsavakban gazdag termékekkel is gazdagítani a napi étrendet.

A szemhéjakra is próbálj meg rendszeresen borogatást tenni, gyengéd masszírozást is végezhetsz a szem körül. Szemborogatáshoz használjon szentjánosbogár, édeskömény és kamilla infúziókat.

A szemszárazság kezelésére egy másik nagyon jó módszer, ha oxidáló tulajdonságaikról ismert fekete tea borogatással hidratálod. A lehűtött, de még meleg teát csukott szemhéjra kell felvinni. Használhatunk teászacskót, majd egyszerűen a szemhéjra helyezhetjük, ha pedig leveles teát használunk, csak egy zsebkendőt vagy gézt áztassunk bele. A legjobb eredmény elérése érdekében hagyja őket hatni körülbelül 20 percig.

Egy másik figyelemre méltó módszer a száraz szem kellemetlenségeinek csökkentésére az uborka maszk. A csukott szemekre helyezett friss uborkaszeletek hidratálják és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezt a módszert akár naponta kétszer is alkalmazhatjuk.

Száraz szem kezelés otthoni jogorvoslatok

A szemszárazság napi ápolása során nagyon fontos az is, hogy ne felejtsen el rendszeresen pislogni olvasás vagy számítógép előtti munka közben. Ennek köszönhetően természetesen hidratáljuk a szem felszínét.

Egy másik fontos szempont, hogy nedvesítse a környezetet, amelyben tartózkodik. Főleg télen, amikor a fűtőtestek szinte folyamatosan be vannak kapcsolva, a levegő száraz, és a szemből származó víz nagyon gyorsan elpárolog. Ügyeljen a megfelelő páratartalomra a munkahelyén és otthonában. Számos szobanövényt helyezhet el, amelyek nemcsak hidratálják a levegőt, hanem tisztítják is. Ha ez nem elég, akkor érdemes beruházni egy párásítóba. A párásítók széles választéka található a piacon, és némelyik nemcsak a beltéri levegő minőségéről gondoskodik, hanem dizájnos megjelenésű is.

Ezenkívül próbáljon meg napszemüveget viselni, amely védi a szemét a széltől és a naptól. Ezeknek a tényezőknek a szükségtelen kitettsége tovább szárítja a lencsét, még akkor is, ha betartja a száraz szem gondozásának minden fontos pontját.

Ezenkívül kerülje a túlzott kiszáradást a nap folyamán, és próbáljon rendszeres mennyiségű vizet inni.

száraz szem – otthoni kezelések

Otthoni jogorvoslati száraz szem ellen – hogyan lehet leküzdeni a szárazságot?

Ha otthoni gyógymódokkal küzd a szárazság ellen, ne felejtsen el megfelelő, tartósítószert nem tartalmazó termékeket használni. Meleg szemborogatást nemcsak gyógynövényes forrázattal készíthet, hanem finom, gyermekeknek szánt mosófolyadékok használatával is. Ezek a borogatások felszabadítják az olajat a könnymirigyekből, ami javítja a könnyek minőségét.

Egy másik lehetőség a gélek, amelyek vastag textúrája mélyen hidratálja a szemkörnyéket, de ezeket csak lefekvés előtt érdemes használni, mert a gélek hajlamosak elhomályosítani a látást.

Az étrend egy másik fontos tényező a száraz szem szindróma elleni küzdelemben. Nem csak arról van szó, hogy étrendjét egészséges zsírsavakkal dúsítsa, hanem arról is, hogy lemondjon a cukorról, vagy legalább korlátozza az étrendben. Ugyanez vonatkozik a többi mesterséges édesítőszerre is.

Ha a szemszárazságot gyógyszeres kezelés okozza, orvosa alternatív gyógyszert írhat fel, amely nem szárítja ki a szemét.

A kellemetlen érzésektől a természetes módszerek mellett egy egyszerű műtéti módszerrel is megszabadulhatunk, amely a szem „vízelvezető lyukainak” tartós lezárásához vezet. Ezek kis nyílások a szemhéjak sarkában, ahol a könnyek a szemből az orrba futnak. Ezzel a műtéti módszerrel a vízelvezető lyukak bezáródnak és a könnyek sokáig a szem felszínén maradnak. A vízelvezető lyukak azonban ideiglenesen lezárhatók szilíciumból vagy kollagénből készült dugókkal is – a dugókat szakorvos helyezi be a vízelvezető nyílásokba.

Száraz szem otthoni kezelés, tanácsok

A száraz szem otthoni kezelései közé tartozik a megfelelő higiénia és gondozás. Érdemes minden nap felmelegíteni és gyengéden masszírozni a szemhéjat, ami lehetővé teszi a meibomi mirigyekben lévő váladék cseppfolyósítását és eltávolítását.

A szemszárazság általában élete végéig tart, és nincs mód a teljes gyógyulásra. Természetesen vannak kivételek, például a betegség másodlagos stádiumai, amelyeket bizonyos gyógyszerek szedése okoz, ilyenkor ezek abbahagyása a száraz szem tünetek megszűnését eredményezi.

A száraz szem szindrómát nem szabad félvállról venni, ez egy veszélyes állapot, amikor a könny nem termelődik megfelelően, vagy ha a könnyek nem tartalmazzák a szem felszínének védelméhez és hidratálásához szükséges összetevőket. A kezeletlen száraz szem szindróma még több látásproblémához vezethet. Szerencsére számos természetes módszer létezik, amelyeket érdemes otthon alkalmazni ennek az állapotnak a gyógyítására. A legfontosabb az is, különösen a mindennapi sminkeknél, hogy a nap végén alaposan mossuk le a sminket, mivel a rosszul megmosott kozmetikumok maradványai eltömítik a mirigyeket, és száraz szem szindrómához vezetnek.

Ne feledje továbbá, hogy kerülje a közvetlen érintkezést a szemébe irányuló légárammal, például az autófűtés vagy hajszárító légárammal.

Ne tartózkodjon füstös helyen, mert a füst súlyosbítja a szemszárazság tüneteit.

Amikor számítógép előtt dolgozik, ne felejtse el megfelelően elhelyezni a képernyőt, amelynek szemmagasságban kell lennie. Ne felejtse el a munka közbeni szüneteket is, amelyek állandó vizuális koncentrációt igényelnek. Becsukhatja a szemét, majd pisloghat egy ideig, így a könnyfilm az egész szemgolyón szétterül.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial