26 listopada 2022

Mi az a szőrös fétis?

Na czym polega Fetysz Furry?

A szőrös úgy definiálható, mint aki állatként viselkedik. Néha egy ilyen ember nemcsak plüssállatokkal tudja magát körülvenni, hanem érdekes történeteket is mesélhet magával, mint kutyával (vagy más állattal) a főszerepben. A szőrös közösségben az is népszerű, hogy a FB-on saját fotói helyett az állat képét posztolják, amelyiket szeretnétek. Vannak, akik egy lépéssel tovább mennek, és különleges jelmezeket vesznek fel – állatfejeket, patákat, néha egész macskák, rókák vagy lovak jelmezeit. Vannak olyanok is, akik kígyóbőr utánzatokat tetoválnak az egész testükre, sőt, műtéti úton is meghosszabbítják a fülüket. Vannak, akik minden nap viselik ruhájuk egy részét. Az Egyesült Államok metróján gyakran látni farkú embereket! Egy nő – egy ló – szintén népszerűvé vált, és nagy összeget költött mozgatható végtagokra és lópatákra.

A szőrös azonban nem csak egy teljes álcázás, hanem konkrét viselkedés és preferenciák is (nem csak a mindennapi életben, hanem az ágyban is). Valójában kevesen, akik ehhez a szokatlan közösséghez tartoznak, engedhetik meg maguknak a teljes „felszerelést”, vagyis egy teljes kisállat-felszerelést. Csak kevesen engedhetik meg maguknak. Az öltözettől függően akár több tízezer zlotyba is kerülhet. Ez az egyik oka annak, hogy egyesek csak különféle állati kiegészítőket – füleket vagy gallérokat – viselnek. Ezt a jelenséget röviden meghatározva azt mondhatjuk, hogy a szőrös fétis szexuális vonzalom a szőrmeruhába öltözött emberek iránt, vagy az emberszabású állatok képeinek fétise.

Fetish Fury – Jellemzők

Mire jellemző a korábban említetteken kívül a szőrös fétis? Sajnos kevesen ismerik fel, hogy mi is az a szőrös fétis, aki nem kapcsolódik ehhez a témához. A témával kapcsolatos ismeretek csekélyek, és csak a médiában tanultakra korlátozódnak, ezek pedig szokás szerint eltérnek a témától, és meglehetősen gúnyosan, a valóságot elferdítve mutatják be a jelenséget. Ez nagyon idegessé teszi a fetisisztákat.

Az internet volt az, amely lehetővé tette a rajongás növekedését. Az emberek felfedezték, hogy nagy az érdeklődés a téma iránt. Számos internetes fórumot hoztak létre szerte a világon, szerveztek találkozókat kiscsoportban, kocsmákban vagy bowlingpályákban, végül pedig egy nagyobb csoport számára is találkozókat hoztak létre.

Itt érdemes megemlíteni, hogy valójában a szőrösök gyökerei a fantasy rajongók körében húzódnak! Itt kezdődött minden állatöltöztetés.

Lengyelországban egyre könnyebben beszerezhető a szőrme jelmez. A legdrágább jelmezeken még beépített ventilátorok és mozgatható pofák és paták is vannak, a szőrme pedig maga is lehet rajzfilmszerű vagy valósághű.

Szőrös fétis – kinek?

Szőrös fétis, kinek?

Kinek szól a szőrös fétis? Természetesen senkit sem fog meglepni, hogy a fétis iránt elsősorban a 20-as éveiket taposó fiatal férfiak érdeklik. Ezt a csoportot elsősorban a fantázia, a számítógépes játékok, vagy bármilyen más szórakozás érdekli, amely lehetővé teszi számukra, hogy elmeneküljenek a valóságtól. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fétis tünetei nem pusztán a kedvenc házi kedvenceidbe öltözködés! A szőrös fétis a művészet több területét is magában foglalja, azaz a bundás témájához kapcsolódó rajzok, képregények készítését, jelmezvarrást vagy írást.

A szexuális felhangon kívül a szőrösség gondolata mindenekelőtt nagyon laza, itt nincs következetes filozófia. Egyetlen általános antropomorfizmus motívum van a bundák között, és az értelmezésben önkényes marad. Egyesek számára ez csak a szőrös állatok kedvelését és a karakterüknek való öltözködést jelenti majd, míg mások számára a szőrös életmód marad, amelyet viselkedésükben, megjelenésükben, sőt jellemükben is az állatokra hasonlíthatunk. A szőrös fetisiszta saját ízlése szerint megváltoztathatja szőrös alteregóját is. Néha hópárduc lehet, máskor farkas. Hangulattól függően változhat az is, hogy egy ilyen személy egy adott fajhoz tartozó állatra jellemzőnek tekintett eltérő személyiségjegyeket feltételez, amelyeket utánozandó tárgynak állít be.

Futerkon és Gdakon Lengyelországban szervezett aranyszőrme. A szőrös közösség számos tagja nemcsak a szőrös fórumokon vesz részt, hanem saját weboldala is van az interneten. A legtöbben névtelenek maradnak, mert bár a közvéleménynek fogalma sincs, miről szól a szőrme, a legtöbben mégis ellentmondásosnak tartják. Pedig a szőrös állatok csoportjai teljesen normálisak! A különbség csak az, hogy szeretnek jógázni, találkozókat szervezni a moziban, és még az állatkertbe is elmennek az állatok bőrébe. Az internetes fórumokon a fetisiszták azt írják, hogy az állat lelke csapdába esett emberi testükben. Ezt a véleményt osztotta a 2008-ban végzett szőrmés kutatás során is.

Csak néhányan kezelik a szőröst a szexuális kiteljesedés egy formájaként, csak fétisként. David Rust amerikai szőrmekutató szerint 37 százalék. A válaszadók 38%-a erősen érdeklődött a szexualitás iránt a szőrös tevékenységen belül azt válaszolta, hogy ambivalens hozzáállása van, és 24, hogy szexualitásuknak semmi köze a szőrös érdeklődéshez.

A Furry elsősorban az állattal való azonosulásról szól, nem pedig annak használatáról. A fétisre a szőrme szeretetén kívül más is jellemző, mégpedig a zajok, vagy tulajdonképpen ezek egyike. A yiff a szőrös közösség által keltett zaj, amely az elégedettséget fejezi ki, de egyben a szex szinonimája is.

Mi az a szőrös fétis

Szőrös fétis – egészséges?

Csak egy válasz van, amely néhányatokat meglephet… Természetesen az! A szexuális sokszínűség lenyűgöző, és a képzelet és a késztetések nem olyan kulináris ételek, amelyek csak a szélesség függvényében változnak. Ez egy személy karakterétől és preferenciáitól függ. Mindenkinek joga van a szexuális szabadsághoz és ahhoz, hogy ezen keresztül kifejezze magát. A szőrös közösség a barátságon és a szereteten alapul, aminek minden nap el kell kísérnie mindannyiunkat. Társadalomként meg kell értenünk egymás „másságát”, akkor biztosan mindannyian jobban fogunk élni.

Vajon az állati mágnesesség miatt lehet ilyen könnyen barátságot kötni a szőrmók között, vagy valami egészen más? Egy dolog biztos, és még a tudósok is megerősítették, hogy a fétis nem jár semmilyen rendellenességgel, nem zoofília vagy bármilyen más rendellenesség. Sajnos gyakran a „prémszeretetet” a mentális betegség vagy a zoofília felé vezető első lépésnek tekintik.

Amerikai tudósok egy csoportja próbálja megmagyarázni, hogy kik is azok a szőrmék, ezért alapították meg a Furscience-t, és kutatásaikat széles körben elismerik a tudományos közösség. A szőrmék csordaállatok, a Texas Furry Fiesta pedig egy olyan egyezmény, amely segít a kutatóknak kutatási anyagokat gyűjteni. Az ilyen találkozókon más érintettekkel is lehet találkozni, és ott a tudósok kutatópanelt hoznak létre a résztvevők számára. Lengyelországban a nagyobb városokban rendszeresen tartják kongresszusaikat. Gyakrabban azonban a szőrös állatok találkozóit privátabb körülmények között tartják bérelt szállodákban vagy konferenciaközpontokban.

Mi sem szebb, mint valami meleg, puha és plüss valamit átölelni, igaz? Képzeld el, hogy egy forgalmas és zajos utcán sétálva találkozol egy hatalmas, szőrös és gyömbéres rókával – azonnal meg akarsz ölelni, igaz? Készülj fel a plüss és színes felvonulásra, tele aranyos szőrmákkal! Igen, a Fursuit Walk-et idén kötelező látni!

Patryk Obadowski

Ćwiczy na siłowni. Biega po górach. Pływa na basenie. Człowiek sport. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Pisanie o zdrowiu to jego kolejna pasja, którą postanowił uzewnętrznić na naszym blogu.

View all posts by Patryk Obadowski →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial