26 listopada 2022

Térdfájdalom belülről – okok, tünetek, kezelés

ból kolana

Az állandó belső térdfájdalom akadályozza a normális működést? Növekszik, ha hajlik vagy sétál? Ne becsüld alá őt!

A térdízület a legnagyobb és egyben a legsebezhetőbb a sérülésekkel szemben az emberi testben. Az ápolt, jól működő térdek lehetővé teszik a lábak szabad mozgását, valamint meghatározzák a medence és az ágyéki gerinc megfelelő terhelését. Tehát amikor térdfájdalmunk van, a gerinc alsó része – különösen járás közben – először veszi át a funkcióját, és így további, általában nagyon fájdalmas sérüléseknek van kitéve. De ne aggódj – bár a felépülési és rehabilitációs folyamat általában meglehetősen lassú, az ízületi fájdalmakkal nyerhetsz. És minél gyorsabb és pontosabb a diagnózis, annál könnyebb megszabadulni ettől a kínzó problémától. Az oldalsó térd belső fájdalmának számos oka lehet. A leggyakoribbakat az alábbiakban mutatjuk be.


1. Izomösszehúzódás a térdízület körül

szalagozás a térdre

A térdízületet a comb- és vádliizmok veszik körül, amelyek hozzájárulnak a lábak nyújtó és hajlító mozgásaihoz. Ez az első mozgás a négyfejű izomzatot érinti, amely a láb elülső részén, a térd felett helyezkedik el (amely az egyenes izomból, a nagy köztes izomból, a nagy oldalsó izomból és a nagy középső izomból áll). A másodikban: a comb hátsó izmai (beleértve a comb kétfejű izomzatát, a semitendosus és a félembranous izmokat), valamint a szabó-, karcsú- és gastrocnemius-izmokat.

Az izmok megerőltetése és ennek következtében kontraktúrájuk túlterhelés, például sok órás fizikai aktivitás (például kerékpározás vagy séta egyenetlen terepen, például hegyekben) következtében lép fel. A hibás lehet a megfelelő bemelegítés hiánya és a túl intenzív edzés, például a guggolás. A kontraktúra annál könnyebben jelentkezik, minél kevésbé rugalmasak a térdet mozgásban tartó inak.

Tünetek:

„Húzó”, intenzív fájdalom a térd belső vagy hátsó részén , főként a láb hajlítása vagy kiegyenesítése során (a megfeszült izmok csoportjától függően).  

Kezelés:

Használjon gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kenőcsöt vagy gélt a fájó izmok ellazításához . A teljes kondícióba való visszatérés alapja azonban a napi, rendszeres nyújtó és lazító gyakorlatok. Fontos az egyensúly megtartása az elülső és a hátsó gyakorlatok között.

Megjegyzés: Ha az izomkontraktúra edzés hatására nem jelentkezett, hosszabb ideje fennáll, és a térdízület más helyén is fájdalom kíséri, az egyéb, komolyabb problémákra utalhat. Ebben az esetben feltétlenül konzultálnia kell egy ortopéd szakorvossal, aki diagnosztizálja a problémát és megfelelő kezelést hajt végre, vagy rehabilitációra utal.

 2. A meniszkusz sérülése

térd rehabilitáció

A meniszkusz a térdízület rugalmas porcrészei, amelyek a combcsont és a sípcsont között helyezkednek el. Befolyásolják kölcsönös „illeszkedésüket”, stabilizálják az ízületet és felveszik a terhelést, amely a mozgás során a sípcsontra kerül. Ízületeinkben két meniszkusz található: a mediális és az oldalsó. Előbbi kevésbé mozgékony, így könnyebben sérülhet. A meniszkusz sérülései gyakran az elülső kereszt és a sípcsont oldalszalagjainak károsodásával járnak. A betegségeknek ezt a „halmazát” „O’Donoghue-hármasnak” nevezik.

Tünetek:

Éles szúró fájdalom (különösen terheléskor), duzzanat, fájdalom a térd belső oldalán az ízület hajlításánál és kiegyenesítésénél, fájdalmas „rángás”, fájdalom a térd megérintésekor a meniszkusz helyén. A tünetek közvetlenül a meniszkusz sérülése után jelentkeznek, és körülbelül egy tucat napon belül felerősödnek. Ezt követően az ízületi tok fájdalma, az ízület „elzáródása”, az ízületen belüli folyadék felhalmozódása (úgynevezett „víz a térdben”) és a comb elülső izmainak gyengesége. A sérülés figyelmen kívül hagyása további elváltozásokhoz, következésképpen akár a meniszkusz megrepedéséhez is vezethet guggolás vagy fordulás során, pl. tánc közben.

Kezelés:

A sérült meniszkuszok regenerációja a nyirok- és vérkeringéstől függ a sérülés helyén. Ezért a kezelés nem egyszerű, mert ezeken a helyeken nagyon kevés a vérellátás. Könnyebb esetekben fizikoterápiás kezelések, például ultrahang, magnetoterápia, elektroterápia és lézerterápia javasolt. Egy gyógytornász által megfelelően kiválasztott gyakorlatsor, amely enyhíti a fájdalmas térdét, minden bizonnyal segít a tünetek enyhítésében. Egyes sebészek a meniszkuszok részleges eltávolítását is javasolják, de az ilyen műtét jelentősen felgyorsítja a későbbi életkorban az ízületek degeneratív elváltozásainak megjelenését.

3. A lúdtalp gyulladása

masszőr - térd

Ez a betegség három izom gyulladásában nyilvánul meg: félínes, karcsú és szabóizom, amely belül a térd alján található, körülbelül 5 cm-rel az ízület mediális része alatt. Az utánfutó neve („libatalp”) onnan ered, hogy egy liba ujjai között lévő membránra hasonlít. Az ezen a ponton konvergáló izmok felelősek a térd hajlításáért, a lábszár belső forgásáért (rotációs mozgás) és a térdízület mediális rekeszének dinamikus stabilizálásáért.

A lúdtalp gyulladása leggyakrabban edzési hibák, például nem megfelelő cipő , bemelegítés hiánya , túl nagy terhelés vagy rossz edzéstechnika következtében alakul ki . A sérülés valószínűsége megnő a kezeletlen sérülések és az osteoartikuláris rendszer hibái miatt. Elhízott és cukorbetegeknél vagy rheumatoid arthritisben szenvedőknél is előfordulhat.

Tünetek:

Mérsékelt fájdalom belülről a térd alatt. A tünetek gyakran súlyosbodnak az éjszaka folyamán, reggeli kényelmetlenséget és merevséget okozva a lábakban. Fájdalom lép fel a lépcsőn, a kocsiból való kiszálláskor, a székre ülve és felállva, vagy fizikai tevékenység, például kocogás közben is. Ezeken a területeken az izmok megfeszülnek, és helyi duzzanat jelentkezhet.

Kezelés:

Az ultrahang vizsgálat segít a probléma diagnosztizálásában. A kezelés alappillére a rehabilitáció és a fizikoterápia (ultrahang vagy lézeres kezelés). Néha fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező gyógyszereket kell beadni. Otthon jó a sérült területet jégcsomaggal lehűteni, éjszaka pedig párnával tehermentesíteni a lábat. Érdemes speciális gumiszalaggal vagy kötéssel is tehermentesíteni a térdét. Az izmok ellazítására manuálterápiát és nyújtó gyakorlatokat alkalmaznak, de a teljes erőnlét visszanyerése körülbelül 4-6 hétig is eltarthat. Ha ezen idő elteltével nincs javulás, orvosa szteroid injekciókat javasolhat.

 4. A sípcsont kollaterális szalagjának sérülése

térdvizsgálat

Más néven mediális collateral ligament vagy MCL (a Medial Collateral Ligament rövidítése ). Ez a szalag a térdízület mediális részén található, feladata a térd védelme a valgus, azaz az ízület túlzott befelé mozgása ellen.

Ez a szalag leggyakrabban hirtelen csavaráskor sérül meg, például ha túl nagy erőt fejtenek ki kívülről a térd oldalán, vagy az ízület hirtelen, éles befelé mozgást végez. Ezek a helyzetek leggyakrabban sportok, például síelés vagy futball gyakorlása során fordulnak elő.

Tünetek:

Ízszalag károsodás esetén: enyhe térdfájdalom és duzzanat . Szalagszalag-szakadás vagy -szakadás esetén: éles fájdalom, fokozódó térdgyulladás és duzzanat, nagy ízületi instabilitás, térd „elszaladás” érzése.

Kezelés:

A sérült MCL helyreállítását jó gyógytornász felkeresésével kell kezdeni, valamint MRI-t vagy legalább ultrahangot kell végezni (amely azonban nem kísérő, de lehetséges meniszkuszkárosodást mutathat). Amíg a szalag nem szakadt el, addig a rehabilitáció során gyógyítható, mert nagyon jól ellátott vérrel. A kollaterális szalag regenerációját lelassítja a térd teljes nyújtása (pl. járás közben) vagy teljes behajlítása, mert ekkor működik a szerkezet a legnagyobb sebességgel. Ezért ezek a mozgások korlátozhatók a lábon viselt speciális ortézis használatával. Az ilyen rehabilitáció körülbelül 2 hónapot vesz igénybe. Ezt azonban kézi terápiával és/vagy fizikoterápiával, valamint a láb izmait erősítő gyakorlatokkal kell támogatni.

Ennek a szerkezetnek a teljes károsodása esetén először műtéti úton kell rekonstruálni. Az eljárás után azonban akár 4 hónapig is eltarthat a teljes erőnlét helyreállítása. A sporthoz való visszatérést szakképzett egészségügyi edzőnek kell felügyelnie.

Jó emlékezni:

Az emberi test egy mechanizmus – az egyik elem meghibásodása mások kudarcát okozza. Nincs ez másként a térdfájdalmakkal sem. Ha az ortopéd látogatás és az ultrahang vizsgálat után az orvos nem talált elváltozást a térdízületben, akkor a fájdalom okát más testrészben kell keresni – okozhatja pl. a medence rossz helyzete. A probléma diagnosztizálásához (és esetleg eltávolításához) érdemes egy jó gyógytornászhoz fordulni. Számos fájdalom tünet megoldható megfelelő gyakorlatokkal, például nyújtással. 

Patryk Obadowski

Ćwiczy na siłowni. Biega po górach. Pływa na basenie. Człowiek sport. Nie ma dla niego rzeczy niemożliwych. Pisanie o zdrowiu to jego kolejna pasja, którą postanowił uzewnętrznić na naszym blogu.

View all posts by Patryk Obadowski →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial